Kære medlemmer og norden venner


Igen i år deltager Foreningen Norden på Folkemødet.

 

Vi arrangerer i år fem debatter, der favner lige fra sikkerhedspolitik i Norden til, hvordan Norden bliver bedre repræsenteret på skolebænken.  


Temaerne er som følger:  

 • Nordisk forsvarsunion: Vejen til sikkerhed i Norden og EU? 

 • Der echte Norden – Norden, Tyskland og det danske mindretal. 

 • Nordens plads på fremtidens skolebænk. 

 • Flere unge i Norden bør vælge erhvervsuddannelserne til! 

 • Hvordan anvender vi arbejdskraften i Norden bedst muligt? 

En stor tak skal lyde til vores medarrangører: Sydslesvigsk Forening, Europabevægelsen, Nordisk Ministerråd, Danmarks Lærerforening, Info Norden og Dansk Folkeoplysnings Samråd.  

Har man ikke mulighed for at være på Folkemødet, så kan man alligevel være med. I år streamer vi nemlig vores arrangementer om lørdagen. Skulle man derfor have lyst til at følge med i debatten hjemmefra, så har i nu muligheden. Links til arrangementerne finder I ved lørdagens arrangementer nedenfor.


Her er en oversigt over de arrangementer vi er med på

 

Torsdag den 13. juni 

Kl. 12.00 - Nordisk forsvarsunion: Vejen til sikkerhed i Norden og EU? 
Telt/medarrangør: J20 – Den Danske Europabevægelse 

Læs mere: 
https://foreningen-norden.dk/http-foreningen-norden-dk-post_typetribe_eventseventdisplaymonth-single-post-name/folkemoedet-d-13-juni-nordisk-forsvarsunion-vejen-til-sikkerhed-i-norden-og-eu/  


Fredag den 14. juni

Kl. 13.00 - Der echte Norden – Norden, Tyskland og det danske mindretal. 
Telt/medarrangør: J29 - Sydslesvigteltet 

Læs mere: 
https://foreningen-norden.dk/http-foreningen-norden-dk-post_typetribe_eventseventdisplaymonth-single-post-name/folkemoedet-d-14-juni-der-echte-norden-norden-tyskland-og-det-danske-mindretal/ 


Kl. 13.15 - Nordens plads på fremtidens skolebænk. 
Telt/medarrangør: H1 - Skibet Lilla Dan 

Læs mere: 
https://foreningen-norden.dk/http-foreningen-norden-dk-post_typetribe_eventseventdisplaymonth-single-post-name/folkemoedet-d-14-juni-nordens-plads-paa-fremtidens-skolebaenk/

 

Lørdag den 15. juni 

Kl. 14.00 - Flere unge i Norden bør vælge erhvervsuddannelserne til! 
Telt/medarrangør: B12 - Nordisk Ministerråd 

Læs mere: 
https://foreningen-norden.dk/http-foreningen-norden-dk-post_typetribe_eventseventdisplaymonth-single-post-name/folkemoedet-d-15-juni-flere-unge-i-norden-boer-vaelge-erhvervsuddannelserne-til/  

Streaming: https://www.norden.org/da/event/folkemoedet-2024 

 

Kl. 15.00 - Hvordan anvender vi arbejdskraften i Norden bedst muligt? 
Telt/medarrangør: B12 - Nordisk Ministerråd 

Læs mere: 
https://foreningen-norden.dk/http-foreningen-norden-dk-post_typetribe_eventseventdisplaymonth-single-post-name/folkemoedet-d-15-juni-hvordan-anvender-vi-arbejdskraften-i-norden-bedst-muligt/ 

Streaming: https://www.norden.org/da/event/folkemoedet-2024 


Vi glæder os til at se dig på Folkemødet!Del gerne denne mail med din familie, kolleger, naboer og venner.

BLIV MEDLEM AF FORENINGEN NORDENNyt fra Landsforeningen


Kære nordiske venner!


Den 25. maj afholder Foreningen NORDEN sit årlige repræsentantskabsmøde i Nordatlantens Hus i København. Som sædvanlig samles alle os nordiske tillidsfolk for at diskutere årets begivenheder i vores forening.


Vi ser frem til at byde velkommen til både tillidsfolk, medlemmer og samarbejdspartnere. I år vil borgmester Line Barfod sammen med lokalformand Jeppe Strandberg stå klar til at tage imod jer i København. På dagsordenen står formandens beretning om årets gang, der sidste år indbød til livlig debat.


Dette år har landsstyrelsen foreslået en ny strategi for perioden 2024-2027. Strategien har været til høring i vores lokalafdelinger og kredse, og vi ser frem til en spændende debat om retningen for de kommende år.


Som et nyt initiativ nedsatte landsstyrelsen i 2023 et politisk udvalg, der gennem efteråret har arbejdet på at definere, hvilken vej vores forening ønsker det danske samfund skal gå. Dette arbejde har involveret medlemmer, eksperter og tillidsfolk i foreningen. Vores arbejde med at udfærdige papirer indeholdende Foreningen NORDENs politik og ønsker for en sådan, er en opfølgning på vores 360 graders eftersyn af foreningen, som vi vil bruge til at indlede dialog med politikere, medier og potentielle medlemmer.


Vi glæder os til at se jer alle den 25. maj.


Venlig hilsen,

Christian Lagoni,
generalsekretær, Foreningen NORDEN

                                      Nyt fra kontoret - Vi har vokseværk


                                             Vi vil gerne vokse og blive mere synlige. Derfor har vi i starten af 2024                                                         etableret en ny stilling som digital kommunikation- og                                                                                     marketingansvarlig, som er blevet besat af María Lind Ingvarsdóttir.


                                             Den nye marketingfunktion kommer til at hjælpe os med at nå ud til flere                                                   indenfor vores målgruppe, samt gøre os synligere og mere effektiv med                                                     vores kommunikation.


María Lind var hovedansvarlig for den første store medlemskampagne som løb i efteråret 2023, og bragte 500 nye medlemmer til foreningen.


Professionelt har María Lind en bachelor i statskundskab og medievidenskab fra Det Islandske Universitet, som hun har bygget op med en kandidatgrad i journalistik og kommunikation. Hun har også en bred erfaring fra iværksætterverdenen hvor hun primært har arbejdet med sociale medier, markedsføring og digital kommunikation.


Christian Lagoni, Foreningen NORDENs generalsekretær, fortæller, at med den nye marketingfunktion kommer vi til at finjustere vores markedsføringsstrategi og kommunikation, samt kigge nærmere på vores medlemmers behov og forbedre vores tilbud for at imødekomme dem og støtte lokalafdelingerne. Et eksempel på dette er de online politiske webinarer, som blev afholdt i januar og februar. Der var så bred en tilslutning, at Christian ikke tøver med at kalde processen for den mest involverende i mange år.


Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvem der sidder på hovedkontoret, kan du i den nyeste udgave af NORDISKE , læse om alle de ansatte i Foreningen NORDEN17. maj - Gratulerer med dagen, Norge!


På den 17. maj i 1814 blev den norske grundlov underskrevet –

og i dag fejres dagen som Norges nationaldag.


For de fleste nordmænd er dette årets største fest med en række af de

samme traditioner landet over. Før nordmændene mødes på gader og stræder

til fejring, nyder de en særlig 17. maj morgenmad i selskab med naboer, familie

og gode venner. Morgenmaden består typisk af friskbagt brød, røræg, røget

laks, og skylles ned med et dejligt glas champagne. Efter morgenmaden er der

normalt børneoptog i forskellige byers lokale hovedgader, hvor flagviftende

tilskuere hujer og råber ”hurra!”


Nationaldagen er også en oplagt mulighed for nordmændene til at iføre sig deres farverige nationaldragter, som kaldes ”bunader”. For de unge, der næsten er færdige med gymnasiet, fejres deres 13-årige studieforløb med det, man kalder en ”russisk fest”, hvor de går klædt i overalls, hvor farven på deres tøj repræsenterer den studieretning, de har valgt på deres ungdomsuddannelse.


Vi i Foreningen NORDEN ønsker alle Nordmænd en rigtig god fest den 17. maj!
Har du fået den nyeste udgave af NORDISKE?


Du kan finde online udgaven af magasinet på vores hjemmeside

Læs mere


                                  Fyraftensmøde om Sveriges optagelse i NATO


                                        I anledningen af Sveriges optagelse i NATO inviterede Foreningen

                                        NORDEN og Info Norden til et fyraftensmøde den 19. marts.


                                        Her så vi nærmere på, hvad det betyder, at de nordiske lande nu

                                        er samlet i NATO.


Du kan gense optagelsen på Foreningen NORDENs hjemmeside.


Se optagelseNordisk lejrskole - vi gentager succesen!


Nordisk lejrskole i 2023 blev en stor succes - og nu gentager vi succesen i 2024!


Sidste år tilbragte over 50 nordiske børn og voksne en fantastisk uge på Danhostel

Hillerød i slutningen af juni måned. De smukke omgivelser omkring lejrskolen, det

gode vejr og et fedt program gjorde det til en helt perfekt uge - med mange nye

nordiske venskaber for livet.


Dagene startede med en fælles flaghejsning, hvor alle de nordiske flag blev hejst, efterfulgt af en dejlig morgenmad. Resten af dagene blev brugt på forskellige aktiviteter såsom ponyridning, klatring, tur i Tivoli i København samt en shoppingtur på Strøget, bowling og besøg på Frederiksborg slot. Den sidste aften blev fejret med en afslutningsfest og disko.


Vi har stadig nogle ledige pladser til lejrskolen i år, så du kan nå at tilmelde dit barn eller barnebarn mellem 11 og 14 år til årets sommerlejr. Tilmeldingsfrist er d. 10. maj.

Tilmelding


Spændende arrangementer i maj


Hver måned afholdes der en bred vifte af spændende arrangementer over hele Danmark af vores lokalafdelinger, som vores medlemmer og andre gæster er velkomne til at deltage i.


Foreningen NORDENs hjemmeside kan du se alle arrangementerne, der bliver afholdt i maj måned, men herunder får du et lille udpluk:Foredrag af Lisbeth Nebelong om Færøerne og andre nordatlantiske øer

15. maj - Egedal lokalafdeling

Om kærlighed, natur og musik - og om rejser, der viser sig skelsættende.

Læs mere →Drama langs Ishavet

15. maj - Aalborg lokalafdeling

Antropolog, Ivan Bæhr, fortæller en voldsom historie om den glemte krig i Finnmark.

Læs mere →Sommertur til detnordlige Skåne

25. maj - Lyngby-Tårbæk lokalafdeling

Der inviteres på ensdagsbustur hvor bl.a. Herregården Hovdala syd for Finjasøen, som under svenskekrigene var centrum for blodige krigshandlinger, skal besøges.

Læs mere →Nordisk håndværk

1. juni - Ebberup

Her inviteres til 3 forskellige workshops i nordisk husflid, som du kan prøve kræfter med broderi, metaltrådsflet eller filtning med sæbevand.

Læs mere →Ikke medlem af Foreningen NORDEN? Du kan nemt melde dig ind allerede i dag


Meld mig ind i Foreningen NORDEN


Kære medlem af Foreningen NORDEN


Vi vil gerne invitere dig til arrangement 10. april:


Foreningerne Norden og Vision 2030 har i løbet af 2022 til 2024 haft en arbejdsgruppe med deltagere fra Foreningerne Norden i det sydlige Sverige og Sjælland med fokus på det mål at Norden skal blive verdens mest bæredygtige og integrerede region i 2030.

Nu afsluttes arbejdet med dette arrangement, som tager udgangspunkt i, hvad vi nationalt og lokalt i Foreningerne Norden kan gøre for at realisere Vision 2030.

Her prøver vi at besvare disse spørgsmål:


 - Hvordan går det med Norden?
 - Hvordan realiseres visionen i Øresundsregionen?
 - Hvordan skaber vi engagement i vores foreninger for Vision 2030?
 - Hvilke udfordringer står vi overfor?

Du kan både deltage fysisk på Foreningen NORDENs og Foreningerne Nordens Forbunds hovedkontor på Vandkunsten 12 i København, eller du kan deltage online via teams.


Tilmelding skal ske til norden.skane@gmail.com senest mandag d. 8. april hvis du skal deltager fysisk, men senest tirsdag d. 9.april hvis du er interesseret i at deltage online.

Nederst i posten finder du hele programmet.

 

Find arrangementet på Facebook


Kære medlemmer


I dag er det Nordens dag


Derfor vil vi med dette nyhedsbrev gerne markere denne dag og det historiske, at Norden nu er samlet i en forsvarsunion for første gang i 500 år.


Hvad betyder det for Norden?


Sveriges og Finlands indtræden i NATO vil styrke båndene mellem de nordiske lande generelt. Ved at arbejde sammen som allierede vil vi højere grad være i stand til at tackle globale udfordringer mere effektivt. Indtrædelsen af Sverige og Finland i NATO har potentiale til at øge effektiviteten af beredskabet mellem de nordiske lande markant. Ved at være en del af den samme internationale organisation vil de Norden kunne udveksle oplysninger og strategier hurtigt og effektivt, hvilket vil bidrage til en mere strømlinet respons på kriser.


Denne tættere integration vil give Sverige og Finland adgang til NATOs store netværk af militært udstyr og ekspertise. Desuden vil dette samarbejde reducere behovet for dobbeltressourcer og overlappende operationer.

 

Webinar: Sikkerhed i Norden


I anledningen af Nordens afholdte vi et spændende møde, hvor vi havde yderst kompetente gæster til at svare på, hvad Sveriges og Finland optagelse i NATO har af betydning for sikkerheden Norden som region:


 • Charlotte Wrangberg, Sveriges ambassadør i Danmark


Sveriges ambassadør gav et spændende oplæg om, hvad optagelsen i NATO har betydet for Sverige, og den udvikling der har ledt til at Sverige nu ikke længere er et neutralt land for første gang siden Napoleonskrigenes tid for over 200 år siden.


 • Flemming Splidsboel, Seniorforsker v. Dansk Institut for Internationale Studier


Splidsboel gav i sit oplæg et indblik i krigen i Ukraine, og hvad det betyder for Norden som region. Splidsboels oplæg var ikke mindre end tankevækkende.


Skulle du have misset webinaret eller ønsker du at gense det, så har du nu som medlem mulighed for at se dette webinar ved at følge linket:

https://youtu.be/a_p1g-poWLU?si=EccWr0XHJfuwtQbR


Med venlig hilsen

Foreningen NORDEN i Danmark


 

I anledningen af Sveriges optagelse i NATO inviterer Foreningen NORDEN og Info Norden til webinar den 19. marts kl. 15.

 

Her vil vi se nærmere på, hvad det betyder, at de nordiske lande nu er samlet i NATO.

 

Til at gøre os klogere på dette spørgsmål har vi inviteret:

 

 • Charlotte Wrangberg, Sveriges ambassadør i Danmark
 • Flemming Splidsboel Hansen, Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier

 

Tid og Sted:

 • Den 19. marts kl. 15-17
 • Online på Microsoft Teams

 

Tilmeld dig her:

https://events.teams.microsoft.com/event/c84ea534-b260-40e8-b7ab-580bb66ad77c@00c0fef7-0523-42f9-bb6e-6d5ba0d6e49c

 

 

 

 Med venlig hilsen

 

Morten Schiøttz
Politisk rådgiver

Foreningen NORDEN i Danmark

+45 28307339Århundredets Festival har i 2024 temaet NORDEN
Den foregår den 8.-17. marts.  

Om festivallen:
Der er mange bånd mellem de nordiske lande. Havet har været centralt og har skabt relationer, udsyn og velstand. Og krige, kongehuse, samhandel, ekspeditioner, giftermål og broforbindelser har formet fortællingen. I dag er nogle af de nordiske kendetegn små åbne velfærdsstater, høj tillid og lykke, stor og verdenskendt musik, arkitektur, kunst og litteratur samt en restaurantscene, der er blandt de bedste i verden. Vi deler udfordringer såsom klimaforandringer, omstilling til vedvarende energi, aldrende befolkninger og sikkerhed.

Århundredets Festival retter blikket mod nord. Temaet vil både omhandle fortid, nutid og fremtid. Vi vil desuden sætte fokus på demokrati, klima, natur og biodiversitet og fællesskab.

Som optakt til festivalen afholdes der 6 live-streamede foredrag.
Alle foredrag vises online via Microsoft Teams.
Læs mere og tilmeld dig foredragene her: 
https://aarhundredetsfestival.fuau.dk/program/?categoryIds=54&page=1


Du skal forhåndstilmelde dig foredragene, for at se med.

Se hele programmet her:
https://aarhundredetsfestival.fuau.dk/media/14046/program_aaf_2024_enkeltsider.pdf


Festivalen realiseres i 2024 med støtte fra Aarhus Kommune, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Stibofonden, Nordea-fonden og Slots- og Kulturstyrelsen.

Arrangør: Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning står bag Århundredets Festival.

Kære medlemmer


Vi er glade for at kunne invitere alle vores medlemmer til vores femte politiske møde i år.

På dette møde skal vi diskutere "Beredskab i Norden".


Mødet vil blive ledet af Jonas Roelsgaard, der har været hovedforfatter til udkastet "Beredskab". 

 

Oplægsholder:


Vi er glade for at kunne præsentere Bertel Haarder. 


Haarder vil med sit indgående kendskab til de nordiske forhold, give sit besyv på det nordiske beredskabssamarbejde i datid, nutid og ikke mindst, hvordan og hvorfor vi skal styrke det nordiske beredskabssamarbejde i fremtiden.


Bertel Haarder er bl.a. tidligere præsident for Nordisk Råd. Bertel Haarder har været aktiv i dansk politik siden 1973. Han blev for første gang medlem af det danske parlament, Folketinget, i 1975, og han har siden da haft en bred vifte af forskellige tillids- og ministerposter, herunder minister for nordisk samarbejde. Senest er Bertel udnævnt til dansk medlem af Grænsehindringsrådet.


Der er afsat ca. 20 min., hvorefter I vil få mulighed for at stille opfølgende spørgsmål. 

 

Mødet vil finde sted online via Teams tirsdag den 6. februar fra kl. 17-18.30.


Vi vil gerne opfordre deltagerne til at logge ind lidt tidligt, så du kan få teknologien til at fungere korrekt.


Husk at registrere dig.


For at deltage i mødet skal du huske at registrere dig inden mødet.


Når du har gjort dette, får du tilsendt et link, som du blot skal klikke på for at deltage.


Du skal registrere dig her:
https://events.teams.microsoft.com/event/85a42def-6600-41ac-9227-ae707c9c11f0@00c0fef7-0523-42f9-bb6e-6d5ba0d6e49c


Husk også at tjekke din e-mail for eventuelle yderligere instruktioner eller opdateringer.


Vi ser frem til at se dig til en spændende diskussion om, hvordan vi som forening skal forholde os til spørgsmålet om uddannelse.

 

Med venlig hilsen

Christian Lagoni
Generalsekretær


Invitation til at deltage i politisk online-møde med temaet "Transport i Norden"


Kære Medlemmer


Vi er glade for at kunne invitere alle vores medlemmer til vores andet politiske møde i år.
På dette møde skal vi diskutere "Transport".

Mødet vil blive ledet af landsstyrelsesmedlem Turid Leirvoll, der har været hovedforfatter til

udkastet "Transport".


Oplægsholder:

Vi er glade for at kunne præsentere Thomas Becker, Managing director hos String.

STRINGs vision er at binde Nordeuropa sammen til en grøn megaregion.


Becker vil holde et 20 min. oplæg, hvor I vil få mulighed for at stille ham opfølgende spørgsmål. 

Oplægget vil fokusere på vigtigheden af ​​sammenhængende infrastruktur i vores region fra Oslo til Hamborg, hvordan åbningen af ​​Femern Bælt i 2029 vil påvirke den nordiske transport, og de flaskehalse, som STRING arbejder på at løse - herunder især jernbanen mellem Oslo og Gøteborg.

 

Mødet vil finde sted online via Teams på onsdag den 24. januar fra kl. 17-18.30.

Vi vil gerne opfordre deltagerne til at logge ind lidt tidligt, så du kan få teknologien til at fungere korrekt.

Husk at registrere dig.


For at deltage i mødet skal du huske at registrere dig inden mødet.


Når du har gjort dette, får du tilsendt et link, som du blot skal klikke på for at deltage. 


Du skal registrere dig via dette link: Microsoft Virtual Events Powered by Teams


Husk også at tjekke din e-mail for eventuelle yderligere instruktioner eller opdateringer.

Vi ser frem til at se dig til en spændende diskussion om, hvordan vi som forening skal forholde os til spørgsmålet om transport i Norden.


Med venlig hilsen

Christian Lagoni
Generalsekretær


D. 14. januar 2024 får Danmark ny konge og Hendes Kongelige Højhed Dronning Magrethe takker af efter en lang og flot regentperiode. Dronning Magrethe har igennem hendes regentperiode været protektor for Foreningen NORDEN og generelt en stor fortaler for nordisk samarbejde. 

I 2017 bragte vi i Foreningen NORDEN et længere interview med Dronningen omkring det nordiske. Dronningen udtalte sig med klassisk majestætisk balance. På den ene side sagde hun, at den fælles nordiske historie – og nært beslægtede sprog – er helt afgørende for det fællesskab, vi føler i dag. Men samtidig talte hun om, at de nordiske rødder sagtens kan fornemmes af hvem som helst, uanset hvor ens oprindelige rødder stammer fra. 
  
Dronning Magrethe har gennem hendes regentperiode haft fokus på at understøtte det nordiske samarbejde, hvilket mundede ud i at hun i 2022 fik Foreningen NORDENs sprogpris ved et gallashow i Oslo. Juryens sagde blandt andet i den forbindelse; 
  
”Dronning Magrethe har ved flere lejligheder støttet de nordiske sprog. Dronningen har sat sprogspørgsmålet i søgelyset og skabt opmærksomhed om et af Foreningen NORDENs kernespørgsmål – nemlig at bruge de skandinaviske sprog til at møde hinanden i Norden. Dette arbejde er af uvurderlig værdi.” 
  
Hans Kongelige Højhed Kong Frederik er på linje med sin mor bevidst om, hvad Norden og vores fem nationers betydning for hinanden og omverdenen har. Han sagde blandt andet følgende til vores magasin Nordiske i 2019:  
  
”Det gør mig stolt at være fra Norden! Vi er jo fem stærke og uafhængige lande, der er bundet sammen gennem sprog, ytringsfrihed og en ensartet demokratisk udvikling. Vi er solide og robuste stater, både politisk og økonomisk, og det giver da også genlyd ude i verden. 
Det nordiske folk er præget af harmoni, samarbejde og tillid til hinanden. Jeg synes egentlig, at vi, især i Danmark, er gode til at række hånden ud til vores nordiske brødre og søstre. Vi er jo også fysisk forbundet med Europa, og måske er der mere end nogensinde brug for, at Danmark bliver det stærke led mellem Norden og Europa. Jeg tror i det hele taget på, at Norden har noget at byde på i forhold til demokrati, tillid og andre værdier, som er udfordret i store dele af Europa. Jo, de nordiske lande har vist driftssikkerhed og stabilitet, som fungerer.” 
  
Dette nordiske sammenhold som vores kongefamilie igennem generationer har været fortaler for og eksemplificeret, vil vi i Foreningen NORDEN opfordre Kong Frederik til at fortsætte.  
Vi skal fortsat sende unge ud og opleve Norden, lære at tale og forstå de skandinaviske sprog og kulturer og ikke mindst skabe relationer vores nationer imellem. 
  
Velkommen til Kong Frederik og tak for indsatsen til Dronning Magrethe II. 
-
Læs artiklerne
På vej til Dronningen (Norden Nu nr. 1, 2017)
Nordisk verdensborger – Danmarks kronprins  
Ungdomsmøde med en kronprins (NORDISKE jubilæumsnummer - 2019)
 
Foto øverst:
H.K.H. Dronning Margrethe og redaktør Esben Ørberg
 Invitation til at deltage i årets første politiske møde med temaet "Nordisk Integration"

Kære Medlem


Vi er glade for at kunne invitere alle Foreningen Nordens medlemmer til vores første politiske møde i år.


På dette møde skal vi diskutere "Nordisk Integration". Udkastet "Nordisk Integration" vil danne grundlag for vores diskussion.


Mødet vil blive ledet af Jonas Roelsgaard og Lars Barfoed.


Mødet vil finde sted online via Teams på mandag den 15. januar fra kl. 17-18.30.


Vi vil gerne opfordre deltagerne til at logge ind lidt tidligt, så du kan få teknologien til at fungere korrekt.


Husk at registrere dig.


For at deltage i mødet skal du huske at registrere dig inden mødet. Når du har gjort dette, får du tilsendt et link, som du blot skal klikke på for at deltage. 


Du skal registrere dig her:
https://events.teams.microsoft.com/event/f80d2bf5-d43c-4963-a463-05f2c07ff721@00c0fef7-0523-42f9-bb6e-6d5ba0d6e49c


Husk også at tjekke din e-mail for eventuelle yderligere instruktioner eller opdateringer.


Vi ser frem til at se dig til en spændende diskussion om, hvordan vi som forening skal forholde os til spørgsmålet om Nordisk Integration.

 

Med venlig hilsen
Christian Lagoni
Generalsekratær, Foreningen NORDEN

Kære medlem af Foreningen NORDEN

 

Foreningen NORDEN er og skal være en aktiv deltager i den politiske debat om Norden.


Som medlem af Foreningen NORDEN kan du bidrage til denne proces ved at deltage i vores kommende online møderække.

 

Her vil vi præsentere fem udvalgte politikområder, udpeget af vores politiske udvalg.


Disse politikområder repræsenterer en række emner, fra uddannelse over rigsfællesskabet til transport og nordisk integration.

 

Foreningens 360 graders eftersyn og forretningsudvalget har udpeget, at geografi ikke skal spille en rolle for jeres mulighed for at deltage. Derfor har vi valgt, at møderne skal afholdes digitalt via Microsoft Teams. På denne måde får alle mulighed for at deltage, uanset, hvor i landet man bor.

 

Ved hvert møde vil vi præsentere et konkret politisk udspil, der er blevet udarbejdet af vores politiske udvalg. Dette udspil vil danne grundlag for en åben og engagerende diskussion, hvor alle stemmer kan blive hørt.

 

Vores mål er at gøre Foreningen NORDEN til en profileret aktør i den nordiske politiske debat, og vi ser dig som en vigtig del af denne proces.

 

Tilmeld dig møderne nedenfor.
Mødedatoerne og -tidspunkterne er som følgende:

 

Møde den 15. januar kl. 17.00-18.30: Emnet vil være "Nordisk integration"

Tilmeld dig via dette link: Microsoft Virtual Events Powered by Teams

 

Møde den 24. januar kl. 17.00-18.30: Emnet vil være "Transport i Norden"
Tilmeld dig via dette link:Microsoft Virtual Events Powered by Teams


Møde den 29. januar kl. 17.00-18.30: Emnet vil være "Rigsfællesskabet"

Tilmeld dig via dette link: Microsoft Virtual Events Powered by Teams

 

Møde den 1. februar kl. 17.00-18.30: Emnet vil være "Uddannelse i Norden"

Tilmeld dig via dette link: Microsoft Virtual Events Powered by Teams

 

Møde den 6. februar kl. 17.00-18.30: Emnet vil være "Nordisk beredskab"
Tilmeld dig via dette link:Microsoft Virtual Events Powered by Teams

 

For at deltage i disse møder, skal I blot klikke på linkene.

 

Vi ser frem til at have en engagerende og indsigtsfuld diskussion om disse vigtige emner.

 

 

Med venlig hilsen

Lars Barfoed
Landsformand

ÅRETS JULEGAVEIDÉ 


Nordisk Sommerlejr 2024 – Køb allerede nu og få rabat!


Årets nordiske sommerlejr løber af stablen i dagene 5. – 9. august 2024.


Hvis du har et barn eller barnebarn, som kunne været interesseret i at deltage, så kan du glæde hende/ham med at give et sommerlejrophold i julegave. Prisen er 3000 kr.


MEN hvis du bestiller senest 1. februar er prisen 2500 kr.


Nordisk sommerlejr afholdes i Hillerød i samarbejde med Foreningen Norden. Det er og bliver en fest! 

Og en fest holdes på afslutningsaftenen.


Der er voksne ledere fra alle nordiske lande, og lejrleder er generalsekretær i Foreningen Norden, Christian Lagoni.


Prisen dækker alle måltider, ophold på lejrskolen, udflugter, samt entré og turpas til Tivoli.


Tilskud kan evt. søges i den lokale afdeling af Foreningen Norden.


Læs mere om hvordan du bestiller opholdet på billedet.

Her kan du læse hvordan dette års Nordiske Sommerlejr gik:


https://foreningen-norden.dk/nordiske-unge-paa-foreningen-nordens-sommerlejr-forhindring-blev-til-forbroedring/


Yderligere oplysninger kan fås ved at skrive til landskontoret@foreningen-norden.org
eller ved at ringe til Christian Lagoni på telefon: +45 22433740

 

Mange julehilsener

Alle os her på Foreningen Nordens Landskontor

25 år i arbejdet for at fjerne grænsehindringer i Norden. 

I anledning af Info Nordens 25-års-jubilæum afholdt Foreningen

NORDEN og Info Norden en konference i Norden Hus, der tog

temperaturen på Nordens arbejde med at fjerne grænsehindringer

og samtidig satte fokus på aktuelle udfordringer og overordnede

problemstillinger. 

Konferencen havde tre centrale målsætninger. For det første skulle den sætte fokus på Norden som én samlet region. For det andet skulle den hjælpe med at formulere konkrete ambitioner for Nordens ønske om at være verdens mest integrerede region. Og for det tredje skulle konferencen give svar på, hvad der gør Norden unikt, og hvorfor det er vigtigt at stræbe efter integration, selv om vi har EU.

På konferencen var der en imponerende liste af talere inden for arbejdet med at fjerne grænsehindringer i Norden, herunder politikere, forskere og fagfolk. Konferencen blev åbnet af Karen Ellemann, Generalsekretær i Nordisk Ministerråd og Lars Barfoed, formand for Foreningen NORDEN. Moderator for arrangementet var Tine Gøtzsche, og erfarne talere som Bertel Haarder og Johan Strang, professor ved Helsingfors universitet, bidrog med deres indsigter. Politiske perspektiver blev præsenteret af Louise Schack Elholm, minister for nordisk samarbejde, Annette Lind og færøske Sjurður Skaale, mens Norges ambassadør i Danmark, Katja Nordgaard, berørte betydningen af grænseløs mobilitet. 

Spørgsmålene, der blev rejst under konferencen, satte fokus på, hvad det betyder, når man taler om Nordens ønske om at være verdens mest integrerede region og om det grænseløse Norden. Diskussioner om mobilitet i Norden har ofte i høj grad fokuseret på dagpendlingen over Sveriges grænser til Danmark, Finland og Norge. Men er det nok i forhold til ambitionen om at være verdens mest integrerede region? Er grænseløsheden i Norden blot en utopi, og er der grænser for det grænseløse Norden? 

På Info Nordens 25-jubilæums-arrangement, blev det tydeligt, at det er afgørende at tænke på Norden som én region og at have klare mål for integrationen, hvis vi ønsker at fortsætte med at fjerne grænsehindringer og sikre fri bevægelighed for borgere og virksomheder i Norden - et slogan uden konkrete mål er meningsløst.

Foto: Lars Barfoed, Annette Lind og Katja Nordgaard


Mød forfatter Ingvild Rishøi i anledning af Nordisk Litteraturuge.

 

Den 16. november, kl. 19.00 arrangerer Foreningen Norden et on-line-arrangement med

den prisbelønnede norske forfatter Ingvild Rishøi.


Det er i anledning af Nordisk litteraturuge, hvor uddrag af hendes bog Stargate er

udvalgt til højtlæsning i ’Skumringstimen’.


Bogen er målrettet de unge og voksne.

”Hør nu, sagde Tommy. Folk køber juletræer, eller hvad? Men hvad er det egentlig,

de køber?” Julen nærmer sig i Oslobydelen Tøyen. Vi følger Ronja og storesøsteren

Melissa, som håber på en hvid jul i dobbelt betydning. Da deres far mister sit job på et julemarked, og begynder at hænge ud på værtshuset Stargate, må søstrene tage over.

Først er det Melissa, som i hans sted begynder at sælge juletræer, men lidt efter lidt

drages Ronja også ind i det som sælger af kranse.
 

Ingvild Rishøi blander moderne hverdagsrealisme med referenser til de klassiske nordiske fortællinger, og Stargate er en julehistorie om håb, svigt og drømme, set

ud fra barnets perspektiv. Ved arrangementet vil hun fortælle om sit arbejde med

bogen, og læse udvalgte afsnit højt. Alfred Arvidsson fra Biskop Arno, vil interviewe, og der vil efterfølgende være mulighed for at stille spørgsmål.
 

Derudover vil man kunne opleve to forskere, Lea Reitel Høyer og Mette Moe, fra Oslo Universitet. De vil fortælle om deres arbejde med bogen ud fra begreberne nærlæsning og kritisk læsning.

Som underviser kan du få ideer til didaktisk arbejde med Stargate, og som interesseret i litteratur og nordiske forhold i al almindelighed får du en fin mulighed for nordisk samvær på tværs, og indblik i, hvad der rører sig pa litteraturfronten.

I Skumringstimen mandag d. 13.november og i løbet af ugen vil afsnit fra hendes bog blive læst højt på skoler og biblioteker rundt om i alle de nordiske lande.

 

Vel mødt
Foreningen Norden ønsker alle en god Nordisk Litteraturuge


Du kan deltage i arrangementet ved at benytte dette link:
https://kpdk.zoom.us/j/66995639766?pwd=Y0dMdE9zNmJrUWR0WXdpamUzZWsvZz09

Læs mere om Ingvild Rishøi samt anmeldelse af Stargate her
https://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/ingvild-h-rishoej-viser-endnu-en-gang-sit-mesterlige-greb-om-de-smaabitte-virkemidler

Læs mere om Nordisk Litteraturuge: 
https://www.nordisklitteratur.org/da/


Vi elsker vort Norden,

men ved midsommer mestPå en smuk midsommeraften, hvor de nordiske flag vejrede over Frederiksberg Slot, fejrede, Frederiksberg kommune og Foreningen NORDEN, Sankthansaften. I år er det 61 år siden, at Foreningen Norden Frederiksberg startede Sankthans-traditionen i den gamle romantiske have.

Borgmester, Michael Vindfeldt, stod klar til at byde velkommen til de tusindvis af mennesker, der i selskab med familie og venner var mødt op for at nyde en skøn sommeraften på plænerne i området foran slottet. Aftenen blev akkompagneret af underholdning fra Københavns Drengekor og Fallulah.

Foreningen NORDEN Frederiksberg og København var repræsenteret med en stand, hvor borgerne på Frederiksberg kunne komme og høre mere om foreningen.

Årets båltale blev holdt af vores egen formand, Lars Barfoed, hvorefter bålet blev tændt midt ude i søen foran Frederiksberg Slot. I Barfoeds tale kom han ind på behovet og mulighederne for at styrke det nordiske samarbejde. Med store geopolitiske forandringer og udfordringer taler meget for, at vi står tættere sammen i Norden.

”Men udfordringerne rummer også mange muligheder. Set fra et nordisk perspektiv er behovet – og dermed muligheden – for et stærkere nordisk samarbejde større end måske nogensinde før. Når det handler om fred og sikkerhed, åbner der sig derudover helt nye perspektiver med Finlands, og forhåbentlig også snart Sveriges, medlemskab af NATO. Vi har en fælles historie og en fælles kultur. Og vi forstår langt hen ad vejen hinandens sprog.
Du kan læse hele Barfoeds tale her.


Vores fælles kultur og historie har imidlertid ikke altid været en dans på roser. På dette sted, hvor Foreningen NORDEN endnu en gang var inviteret til at hylde det særegne nordiske og det tætte venskab vi har i Norden, var der engang helt andre toner.   

For ca. 300 år siden, i 1716, mødtes Frederik den 4. og den russiske Zar, Peter Den Store, på netop dette slot. De sad på toppen af slottet, på selvsamme flagaltan som de nordiske flag denne aften vejrede, og spiste frokost. Besøget var udtryk for, at man ville sætte et afgørende slag ind mod Sverige. Det blev imidlertid aldrig til noget, da den russiske Zar, til stor forundring, pludselig skiftede mening og forlod Danmark igen. Kontrafaktisk historieskrivning er ikke en eksakt størrelse, men historikerne er enige om, at dette møde i 1716, meget vel kunne have radikalt ændret det vi i dag betragter som Norden.

Mere end 300 år senere var flere tusinde mennesker samlet på græsset foran slottet til en aften, der både bød på underholdning og eftertænksomhed. I en tid, hvor nabolande bekriger hinanden, er dette Slot, på mange måder et eksempel på, hvordan man trods fjendskab og krig, over tid, kan forbrødres.


                                                             


 
 
 Foreningen Nordens formand Lars Barfoed og borgmester Michael Vindtfeldt 

KULTURMØDE PÅ NYKØBING MORS 24. TIL 26. AUGUST 2023

Foreningen NORDEN deltager i år for 4. gang i Kulturmødet på Mors med en stand, hvor vi som tidligere forsøger at hverve medlemmer til foreningen.


I år deltager Foreningen NORDEN med en paneldebat på en på en af de mange scener, hvor landsformand Lars Barfoed, Mogens Jensen (S) og Christian Friis Bach (R) udfordres af tv-journalisten Clement Kjærsgaard om udfordringer i det nordiske samarbejde.


Arrangementet hedder: NORDISK KULTUR OG SPROG - TO UADSKILLELIGE STØRRELSER?

Det foregår fredag den 25. august kl. 14.30-15.30 på Musikværket, 2. sal, KulturPladsen

Læs mere her: https://program.kulturmodet.dk/events/87977

 


Vi håber, at en eller flere fra hver lokalafdeling har lyst til at deltage – og meget gerne også deltage som frivillig i nogle timer på vores stand.


Så kan vi tilbyde 1 x forplejning (madbillet) pr. vagt, og måske også et tilskud til transporten.

 

Sidste år samlede Kulturmødet ca. 32.000 deltagere fra det meste af landet til de mere end 500 aktiviteter over de tre dage, arrangementet varer.


I år foregår det fra torsdag den 24. til lørdag den 26. august.

Standene skal være bemandet torsdag kl. 11.30 - 21, fredag kl. 9 - 21 og lørdag fra 9 - 17.

 

Kulturmødet er en national begivenhed, men med globale dagsordener. I 2023 rækker vi derfor ud til vores nordiske naboer med et nyt ambitiøst nordisk program, der bidrager med nordiske erfaringer og perspektiver på årets seks temaspor. Det gør vi, fordi vi tror på, at Norden som værdifællesskab har et kæmpe potentiale i en bæredygtig fremtid. Vi spørger derfor – hvad kan vi lære af hinanden?

 

Du kan finde hele programmet for kulturmødet her: https://program.kulturmodet.dk/events

 

Hvis du vil deltage som frivillig på Foreningen NORDENs stand bedes du senest 1. august sende en mail til kredsformand Jens Utoft  norden@profi.dk med navn, telefonnr. og lokalafdeling, samt oplysning om, hvornår du kan hjælpe.

 

Hvis din lokalafdeling har fået trykt et program, er der mulighed for at få det uddelt til besøgende på standen, hvis Jens Ultoft har modtaget det senest mandag den 21. august.

 

Adresse: Kulturmødet Mors, Gasværksvej 60, 7900 Nykøbing Mors

 

Med venlig hilsen

Christian Lagoni
Generalsekretær

FOLKEMØDE PÅ BORNHOLM 2023

Vi er et sted, hvor vi skal styrke Rigsfællesskabet. Det handler om respekt, og det handler om, at vi skal vide mere om hinanden.

Således indledte Lars Barfoed, Foreningen NORDENs formand en veloplagt debat i Nordisk Ministerråds telt på Folkemødet.
 
Med kyndig moderation af journalist, Martin Breum, drøftede panelet, hvordan vi kan fremtidssikre den nordiske sprogforståelse og ikke mindst de fælles nordiske værdier i en tid, hvor påvirkningen fra det engelske bliver stadig større. Foreningen NORDENs 100 år gamle motto – kendskab giver venskab – blev centrum for debatten.
 
Tilstede i panelet var Anna Falkenberg, medlem af Nordisk Råd og Folketinget, Sambandsflokkurin, Aaja Chemnitz, Medlem af Folketinget, Inuit Ataqatigiit, Rasmus Emborg, præsident ungdommens nordiske råd og endelig foreningens egen formand.
 
Ud af debatten udsprang der ét grundlæggende svar - det handler om eksponering. Debatten kom derfor til at centrere sig om, hvordan vi i Norden kan sikre denne eksponering. Svaret på dette, at vi bør på fokusere vores indsats på henholdsvis de nordiske skolesystemer og de nordiske landes mediepolitik.
 
I spørgsmålet om de nordiske skolesystemer, blev det klart, at eksponeringen er vidt forskellig i Rigsfællesskabet.  På Færøerne og Grønland bliver man både i skole og medier eksponeret for dansk, men sagen er en anden, hvis vi kigger på danskernes viden og forståelse af Færøerne og Grønland: ”Jeg lærte intet om Grønland og Færøerne i folkeskolen - Det håber jeg virkelig vi kan lave om på.”  - Rasmus Emborg.

”Det står i Helsingforsaftalen, at vi skal undervise i det nordiske, om det grønlandske og færøske, men det sker jo ikke - det er et problem, at vi ikke leverer på det vi har lovet hinanden.” – Aaja Chemnitz.

Anne Falkenberg understregede, at det er ærgerligt, at engelsk tager mere og mere over, fordi det ifølge hende handler om mere end sprog. ”Det er et spørgsmål om et værdifælleskab, og deri har sproget en underbevidst betydning.” -  Anna Falkenberg.

I spørgsmålet om mediepolitikken var der konsensus om, at vi i Norden skal blive langt bedre til at tænke nordisk, hvis vi skal kunne fremtidssikre den nordiske sprogforståelse og de fælles nordiske værdier.

”Det bliver afgørende, at vi satser på og udvikler nordisk indhold” – Lars Barfoed.

Emborg tilsluttede sig dette, og understregede, at det handler om at opretholde fascinationen af de andre nordiske lande - ”Skam er et eksempel på, at det nordiske blev cool. Kan vi skabe noget fedt kulturindhold, så er der virkelig muligheder.”

Udover et veloplagt panel, var der, fra et fyldt telt, også stor spørgelyst. Dette bidrog til en interessant og levende debat, der utvivlsomt har sået nogle frø i forhold til, hvordan vi kan øge det kendskab, der kan føre til et styrket venskab i Norden - Det handler om respekt, og det handler om, at vi skal vide mere om hinanden.

                                                                   FOLKEMØDE PÅ  BORNHOLM 2023
På Bornholm kan du i år deltage på 15 højaktuelle arrangementer i Nordens telt.

Vi byder på debat om energiløsninger, erhvervsskoler, biodiversitet, unge og fællesskaber. Og så byder vi velkommen til et særligt arrangement, hvor ukrainske og russiske kvinder møder hinanden.

 
Oversigt over nordiske aktiviteter på Folkemødet
 
PROGRAM

TORSDAG 15. JUNI:

 • Grøn omstilling og havet

Den nordiske energiomstilling kræver en massiv udbygning af havvind, hvilket fører til et kapløb om pladsen i havet.   
Tidspunkt: torsdag d. 15. juni kl. 11.45.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • Gør virksomhederne nok for biodiversiteten?

Tab af biodiversitet kræver handling. For at vende udviklingen og genetablere biodiversiteten skal alle samfundets aktører i spil. Men hvordan?
Tidspunkt: torsdag d. 15. juni kl. 12.45.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • Vandretur: EKSPERIMENT: Forstår unge hinanden i Norden? 

Hvad sker der, hvis man sætter unge fra Skandinavien sammen på et par timers vandretur og beder dem om kun at tale skandinavisk? Vil du teste dine skandinaviske sprogforståelse og samtidigt vandre i den smukke bornholmske natur?
Tidspunkt: torsdag d. 15. juni kl. 15.00-17.00.
Sted: Solvej 2, 3770 Allinge. 

Format: Vandretur, Ca. 2 timer.


 • Cirkulær økonomi - vi løfter frem nordiske succeser

Vi ser en tendens til, at kendskabet til de nordiske sprog er svækket i løbet af seneste årtier. Hvordan kan det være? Hvorfor er sproget og kulturen så vigtig?
Tidspunkt: torsdag d. 15. juni kl. 15.30.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • Foreningen NORDEN: Paneldebat: Alle hylder de fælles nordiske værdier, men hvad med sproget?

I flere nordiske lande er kendskabet til nordiske sprog svækket i løbet af seneste årtier, hvad betyder det for de fælles nordiske værdier vi bryster os af i Norden?
Tidspunkt: torsdag d. 15. juni kl. 17.00.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.
 
 
FREDAG 16. JUNI:

 • Paneldebat: Fordomme i rigsfællesskabet - hvad gør vi ved dét? (Sjómaq)

Grønland, Færøerne og Danmark deler fælles historie, politiske institutioner, demokratisyn og mange har venner og familie på tværs af landene. Alligevel præger fordomme forholdet mellem unge på tværs af Grønland, Færøerne og Danmark. Hvorfor ved unge danskere så lidt om Grønland og Færøerne og hvad gør det ved forholdet mellem landene? Hvilke løsninger kan være med til at sikre et mere ligeværdigt forhold i fremtiden?
Tidspunkt: fredag d. 16. juni kl. 09.00 -10.00.
Sted: DUFs scene.
Format: Paneldebat, 1 time.
 

 • Del din sundhedsdata gennem sundhedsapps?

Hvis fokus på sundhedsområdet skal ændres fra behandling til forebyggelse, så kræver det en langt højere grad af borgerinvolvering og villighed til at dele personlige sundhedsdata. Digitale sundhedsapps kan være en stor del af løsningen.
Tidspunkt: Fredag d. 16. juni kl. 09.30.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • Skam, NATO og kalmarunionen. Er ungdommen nordisk?

Har vi en fælles nordisk identitet og hvilke muligheder vi har for samarbejde? Kan vi lave en fælles public-serviceplatform? Et nordisk forsvarssamarbejde? 
Tidspunkt: Fredag d. 16. juni kl. 09.30.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • Fremtidens erhvervsuddannelser i Norden

Manglen på faglært arbejdskraft er en udfordring i Danmark og resten af Norden. I Danmark er frafaldet fra erhvervsuddannelser næsten tre gange så stort som frafaldet fra de gymnasiale uddannelser, svarende til 40%. Vi vil kickstarte debatten med de unge om fremtidens erhvervsuddannelser!  
Tidspunkt: Fredag d. 16. juni kl. 13.00.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • Energi og sikkerhed – et nyt trilemma

Kan vi fortsat nå vores klimamål samtidig med at vi sikrer en retfærdig, grøn omstilling i en tid præget af højere energipriser og en usikker geopolitiske situation?
Tidspunkt: Fredag d. 16. juni kl. 14.15.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • En ny nordisk tidsalder?

Altinget & Nordisk Ministerråd er gået sammen om at italesætte det nordisk samarbejde og fremtiden for dette. 
Tidspunkt: Fredag d. 16. juni kl. 15.30.
Sted: Folkemødet, C22 – Hovedscenen, Allinge, Bornholm
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • Indigenous Peoples rights and knowledge in the green transition

This Nordic Talks panel will shed light on if - and if so - then what the Nordic can learn from New Zealand when it comes to the increased representation and inclusivity of Indigenous practices on environmental protection. 
Tidspunkt: Fredag d. 16. juni kl. 15.30.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • Norden byder indenfor

Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd byder velkommen til en snak om den nordiske identitet og svarer på spørgsmål om det nordiske samarbejde.
Tidspunkt: Fredag d. 16. juni kl. 17.00.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time.
 
LØRDAG 17. JUNI:

 • Naturbaserede løsninger - oplev de nyeste!

Oplev de nyeste nordiske naturbaserede løsninger, der skal bidrage til at holde klimaforandringerne under 1,5 grader. Deltag også i drøftelsen af, hvor langt – eller kort, vi er kommet på området, og hvad der skal til for at opskalere arbejdet med naturbaserede løsninger i Norden.
Tidspunkt: Lørdag d. 17. juni kl. 09.30.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd

Format: Paneldebat, Ca. 1 time.


 • Pust nyt liv i dit gamle tøj: Workshop med islandske Ýrúrarí

At give tøj og andre tekstiler længere levetid, er et nøgleelement i at sikre en bæredygtig tekstilbranche. Medbring din hullede yndlingsweater eller lav personlige „patches“ til at tage med hjem.
Tidspunkt: Lørdag d. 17. juni kl. 10.45.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Workshop, Ca. 1 time.


 • Unge udenfor fællesskabet – hvordan får vi alle med?

Flere og flere unge mistrives og føler sig udenfor. Nordisk Ministerråd samler unge, eksperter, civilsamfundsaktører og beslutningstagere på alle de fem nordiske folkemøder for at adressere en central fællesnordisk udfordring: Hvordan får vi flere unge med?
Tidspunkt: Lørdag d. 17. juni kl. 14.00.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time


 • 17. juni kl. 15.15: Women in War

Flere og flere unge mistrives og føler sig udenfor. Nordisk Ministerråd samler unge, eksperter, civilsamfundsaktører og beslutningstagere på alle de fem nordiske folkemøder for at adressere en central fællesnordisk udfordring: Hvordan får vi flere unge med? 
Tidspunkt: Lørdag d. 17. juni kl. 15.15.
Sted: A20 - Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd
Format: Paneldebat, Ca. 1 time


 • Paneldebat: Forstår unge hinanden i Norden? (paneldebat)

En dansker, en svensker og en nordmand sætter hinanden stævne i en samtale om ungdomslivet på tværs af Skandinavien og om nabosprogsforståelsen. Forstår unge overhoved hinanden i dag? Hvad er værdien af at kunne forstå hinanden og have kendskab til kulturlivet i andre nordiske lande?
Tidspunkt: lørdag d. 17. juni kl. 15.30-16.15
Sted: Ungdomshøjen
Format: Paneldebat, 1 time.


Se hele norden.org´s program her.
Se Foreningen NORDENs arrangement her.

Se Folkemødets hjemmeside her
 


Kære medlem!


 

Har du lyst til at møde nordiske forfattere, kunstnere og musikere, og smage det nordiske køkken?


Så inviterer Rødding Højskole, i samarbejde med Foreningen NORDEN, for ottende gang til Nordisk kulturuge den  30. september – 6. oktober 2023.

 

”Lidt syd om Nordpolen ligger Norden, et ganske velanset sted på jorden”. Sådan skriver Benny Andersen i et digt, og stillet over for krig i Europa ser vi i dag endnu tydeligere, hvor vigtigt og værdifuldt det nordiske sammenhold er.


Det sammenhold skal vi værne om, men vi skal gøre mere end det. Hvorfor? Fordi det er væsentligt at søge vores rødder, når vi mærker rodløshed og rådvildhed, og set i lyset af det, der sker i Europa, er tiden inde til at styrke det nordiske samarbejde yderligere.


Den nordiske kulturuge vil derfor søge at kaste lys over vores fælles nordiske identitet, historie og kultur.

 

I virkeligheden står Norden på et stort og stærkt fjeld af værdifællesskaber. Ikke mindst vores demokratiforståelse har vakt opmærksomhed ude i verden. Der er lav magtdistance i de nordiske lande,

korruption er nærmest ikke eksisterende, ligestilling mellem kønnene vægtes højt, og det sociale sikkerhedsnet er stærkere i Norden end i mange andre lande.

 

Mød blandt andre forfatterne Einar Már Guðmundsson fra Island og Jóanes Nielsen fra Færøerne, professor i nordisk litteratur Ivy York Möller-Christensen, generalsekretær i Foreningen NORDEN Christian Lagoni, kok i det nordisk køkken Anita Kajhøj, professor og ekspert i mindretal Jørgen Kühl.

 

Og glæd dig desuden til filmaften med filmen ”Sameblod” og udflugt til Nordatlantisk Hus i Odense.

 

Tilmelding, program mm. - se højskolens hjemmeside:

https://www.rhskole.dk/korte_kurser/nordisk-kulturuge/

 

Hent folderen Nordisk Kulturuge her: 
https://foreningen-norden.dk/wp-content/uploads/2023/05/Nordisk-kulturuge-Brochure-2023.pdf

 

Med venlig hilsen

Foreningen NORDENSe med og deltag, når Karen Ellemann, generalsekretær for

Nordisk Ministerråd, og Lars Barfoed, Formand for Foreningen

NORDEN, tager temperaturen på det nordiske samarbejde.


Det sker mandag d. 15. maj fra kl. 16 til 17.

De er mangeårige folketingsmedlemmer og tidligere ministre fra Venstre og Konservative.


Nu har de forladt parti politik, men mødes i en fælles sag: Norden og det nordiske samarbejde.


På dagsordenen for deres samtale er udsigterne til et grønt, konkurrencedygtigt og socialt bæredygtigt Norden.


Mød dem i en direkte debatsamtale, hvor du som seer har mulighed for at stille spørgsmål og deltage i debatten.  

Samtalen bliver livestreamet på Foreningen NORDENs facebookside,
og kan ses mandag d- 15. maj fra kl. 16 til 17.

 Borgernes Europa Topmøde afholdes for 10. år på Christiansborg.
Lørdag den 22. april kl. 9.00 – 16.00.

I år arrangeres Topmødet i et samarbejde imellem Foreningen Norden og Forum for International Cooperation (FIC).

I dette års topmøde fokuseres der på udviklingen i Europa efter Ruslands invasion i Ukraine – og på den måde det europæiske samarbejde har ændret sig, men også de forandringer der er sket - og på vej til at ske - i Norden, mest konkret med at Finland nu er blevet medlem af NATO – og at Sverige forhåbentligt meget snart følger efter.


Men også på andre områder, hvor Norden står mere samlet i kontrast til udviklingen i andre europæiske regioner.

Indledere ved Topmødet vil være danske og nordiske politikere, Europa parlamentarikere og eksperter.

Arrangementet er åbent for alle interesserede og naturligvis ikke mindst medlemmer af Foreningen Norden og FIC.

Topmødet afholdes den 22. april 2023 kl. 9 - 16 på Christiansborg i Fællessalen.
Deltagelse i mødet samt frokost er gratis.


Tilmelding senest onsdag den 19. april.
Vi beklager den korte tilmeldingsfrist.Se programmet for Topmødet

Tilmelding her 

På gensyn

Med venlig hilsen

Christian Lagoni                       
Generalsekretær Foreningen Norden

Carsten Andersen
Direktør FICForeningen NORDENs formand, Lars Barfoed

har skrevet denne kommentar i anledning af en ny samarbejdsaftale,

som de nordiske flyvevåben netop har indgået:
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nordiske luftvåben viser vejen


Krigen i Ukraine har bragt landene omkring Østersøen tættere sammen i et forsvar imod Rusland. Senest har cheferne for de fire nordiske flyvevåben indgået en aftale, som gør Finland, Norge, Sverige og Danmark til en ’en formidabel kraft’, som den norske flyvevåbenchef udtrykte det i Aftenposten. Landene vil råde over omkring 250 jagerfly, cirka det samme som Frankrig og Storbritannien lagt sammen.


Set fra et nordisk perspektiv er samarbejde på tværs af de nordiske landegrænser altid interessant, også selvom det sker på en tragisk baggrund som krigen mellem Ukraine og Rusland.


Men hvis vi ser den danske flyvevåbenschef Jan Dams udtalelser både i forsvarets pressemeddelelse og i medierne med civile øjne, åbner der sig gennemgribende muligheder for stordrift og samdrift i Norden.


Jan Dam siger blandt andet, at luftvåbnene gerne vil arbejde så tæt sammen i Norden, at de udefra bliver opfattet som én styrke, og han begrunder samarbejdet således: ’Antallet af jagerfly ændrer sig jo ikke, bare fordi vi arbejder sammen. Det er mere det, vi gør for at kunne udnytte dem i fællesskab – hvordan de kan indsættes mere effektivt sammen, så vi ikke flyver rundt ude i Østersøen og flytter os for hinanden, men samarbejder.’


Den begrundelse for et tættere nordisk samarbejde på ét felt, gør det indlysende at samarbejde tættere på andre områder. Det kan være transport, uddannelse, beredskab, miljø, sundhed – og sikkerhed i det hele taget.

Dette samarbejde har været Foreningen Nordens mission siden vi blev stiftet i 1919, og der er sket meget, ikke mindst siden den nordiske grundlov, Helsingforsaftalen blev underskrevet i 1952, men bestemt ikke nok. Det står lysende klart, når man læser Jan Dams formulering om det integrerede nordiske flyvevåben, som vil betyde, at for eksempel svenskere kan flyve danske afvisningsmissioner eller omvendt, når russiske fly nærmer sig.

Læg især mærke til denne bemærkning fra den danske luftvåbenchef: ’I stedet for at vi konfronterer et fly ude i internationalt luftrum, og så gør svenskerne det fem minutter efter, kan vi aftale, at Sverige har opgaven i dag, og så har vi den i morgen.’


Mit sigte er at få både danske og nordiske politikere til at forstå rækkevidden og nytteværdien af nordisk samarbejde på stort set hele velfærdsområdet. Vi har så mange muligheder for at indløse gevinsterne af et bredt samarbejde, at det forekommer nærmest ubegribeligt, at vi ikke er nået længere.


Jeg håber, at luftvåbnenes konklusion kan være rettesnor for nordisk politisk samarbejde af en helt anden kaliber, end vi er vant til.


Vi har konstruktionen til udførelse klar i form af Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. Nu mangler vi bare en bred politisk erkendelse.


Jeg kan love, at der ikke bare er forbedring i kvalitet og effektivitet, men også besparelser ved at tænke nordisk samarbejde i et bredere perspektiv.

Foto: Norden.org


Sommerlejr 2023Nu er rammerne for den nordiske sommerlejr 2023 på plads, og vi i Foreningen NORDEN

Danmark ønsker med denne henvendelse at invitere alle medlemmer og andre interesserede,

til at sprede det glade budskab. Det vil nemlig være så herligt at se børn og unge fra alle de

nordiske lande i Hillerød til sommer!

Lejren finder sted den 26.- 30. juni 2023, og er for aldersgruppen 11-14 år.
Prisen er 3.000 DKK., og inkluderer alle aktiviteter, kost og logi for deltagerne.

Der er rejseledere fra hvert land, og Foreningen NORDEN sørger for en lejrleder. Det endelige antal rejseledere afhænger af, hvor mange børn, der tilmelder sig.

Her er link til tilmeldingsskema og en invitation.

Er der spørgsmål kan Foreningen NORDENs landskontor kontaktes gennem Christian Lagoni, christian.lagoni@foreningen-norden.dk

Vi håber på, og ser frem til at få samlet en masse nordiske børn og unge.
 
Venlig hilsen
Foreningen NORDENKære Nordiske venner.
 
Nu nærmer Nordens festdag sig – Nordens dag den 23. marts. I den forbindelse vil Foreningen NORDEN gerne tilbyde vores medlemmer og følgere nordiske oplevelse. Vores egen konference er totalt udsolgt, men vi vil berette om dagen og de mange synspunkter fra ministre, direktører, parlamentarikere mfl. via vores egne medier, både sociale og trykte. Vi har ligeledes rettet henvendelse til landets borgmestre om, at markere dagen ved at hejse flaget for Norden.
 
Dagen markeres desuden med forskellige tiltag både lokalt og nationalt. Lokalafdelinger over hele landet markerer dagen på forskellige måder – ved generalforsamlinger, fællesspisninger, koncerter, foredrag og meget andet.


Nationalt vil vi i Norge sende en samtale med de nordiske ambassadører, i Sverige afholde en Nordisk kulturaften og i Island, Finland og Danmark vil vi afholde konferencer om det nordiske samarbejde.
 
Vores projekter markerer også dagen gennem forskellige fysiske og online events, som du kan finde her: 

 • Nordjobb afholder et online seminar for unge om deres mulighed for at komme til et andet nordisk land og arbejde, møde nye venner og starte deres nordiske liv.

  Seminaret er online og kan findes her.

 • Norden i skolen afholder sammen med Nordisk Ministerråd møder mellem unge gymnasieelever og parlamentarikere fra forskellige nordiske lande. Gymnasieelever fra Gribskov gymnasium og Malmö Borgarskola vil besøge Nordens Hus om formiddagen, mens elever fra Danmark, Island, Norge og Sverige har er tilmeldt et online møde med 20 forskellige parlamentarikere efter middag. Her kan du, eller en lærer du kender nå at tilmelde sig endnu, kontakt blot undertegnede.

 
Vi har ydermere muligheden for at tilbyde dig en nordisk oplevelse hjemme i stuen, da vi streamer Finlands konference om Norden. Sproget vil være svensk, bortset fra en paneldebat, og du har derfor mulighed for at høre mere om vores finske naboers ønsker og syn på Norden på tærsklen af et valg og et fremtidigt NATO medlemskab.

Du finder mere om konferencen her.


 
Jeg håber at du, eller nogen du kender, kan få gavn af nogle af de mange arrangementer, og tænker nordiske tanker når vi alle fejrer nordens dag den 23. marts.
 
 
Med venlig hilsen
Christian Lagoni
Generalsekretær
Foreningen NORDEN
INDBYDELSE til konference:

Nordens dag - demokrati, medier og tech i et nordisk perspektiv


Vi kan noget særligt i Norden; politisk, økonomisk og kulturelt. Men også vores region oplever udfordringer i krydsfeltet mellem demokrati, medier og tech.


I anledning af Nordens Dag samler vi derfor en række nordiske aktører for at få deres perspektiv på:

 • Hvor gode er vi til at passe på vores demokratier, inddrage alle, sikre tilliden mellem mennesker og demokratisk bevidsthed?
 • Hvordan kan vi inddrage de unge i den demokratiske diskussion?
 • Hvilken betydning har de digitale platforme for vores demokratiske dannelse og deltagelse? 


Mød Minister for Nordisk samarbejde Louise Schack Elholm, Mr. Nordic Bertel Haarder, Generalsekretær for Nordisk Ministerråd Karen Ellemann,


Rådsdirektør for Nordisk Råd Kristina Háfoss, MF Charlotte Broman Mølbæk, Ungdommens Nordisk Råds vicepræsident Anne Jensdatter,


DUFs næstformand Frederik Enevoldsen, Nordisk tænketank for Tech og Demokratis formand Tobias Bornakke,


Erhvervsjuridisk direktør i Erhvervsministeriet Brian Wessel, Nordicoms direktør Jonas Ohlsson, chef for IN/Lab hos Schibsted PhD Agnes Stenbom,


News Media Finlands Ismo Huhtanen, Bengt Ottosson, Futurist Sofie Hvitved, Google, Microsoft,
Formanden for Foreningen Norden Lars Barfoed og nordiske udgivere. 

 

Konferencen foregår den 23. marts 2023 kl. 13 - 16.30 i Fællessalen på Christiansborg.


Tilmelding og program: https://forms.gle/eewvSMSAjweabjKV6


Vh.  

Karen Rønde                             &                      Christian Lagoni

CEO DPCMO                                                       Generalsekreterær Foreningen NORDEN


Verdensmålsugen er årets topmøde om verdens vigtigste plan for mennesker og planet. Vi er midtvejs mod 2030 – men alt for langt fra at nå målene. Verdensmålsugen sætter Danmarks nye Folketing og samfundets beslutningstagere stævne for at kaste lys på de handlinger, omstillinger og investeringer, der skal til for at bringe os tættere på Verdensmålene.


Topmødet foregår på
Eigtveds Pakhus
Strandgade 25D, 1401 København K.
Onsdag den 1. februar 2023 kl. 11:00 – 14:00 


OG DU ER INVITERET !


Arrangementet er ganske gratis, og du kan både se med fysisk eller på livestream via Altingets Facebookside eller på Verdensmålsugens hjemmeside. 


Det eneste, du skal gøre, er at tilmelde dig begivenheden her:
https://www.altinget.dk/arena/verdensmaalsugen/the-nordic-region-accepting-the-challenge
 
Om Verdensmålsugen
Verdensmålsugen er årets topmøde om verdens vigtigste plan for mennesker og planet. 


På topmødets hjemmeside kan du læser mere og se hvem der sidder i Verdensmål-panelet og hvem der er Verdensmålsugens partnere.


Der er behov for at få sat mere fart på den samlede danske verdensmålsindsats. Derfor er   
2030-panelet, Global Compact Network Danmark, Altinget og Tænketanken Mandag Morgen gået sammen om at afholde Verdensmålsugen hvert år indtil 2030 - for at give samtalen om Verdensmålene et markant og forpligtende løft og sikre et både bredere og dybere engagement af politikere, virksomheder, organisationer og civilsamfund i Verdensmålene. 

Se Verdensmålsugens hjemmesideVerdensmålsugen 2023 (altinget.dk)
Se dagens program: Program Verdensmålsugen 2023 (altinget.dk)
 


USA forventer, at de europæiske lande selv kan håndtere de sikkerhedspolitiske udfordringer i Europa. Derfor er det mere oplagt end nogensinde at styrke samarbejdet i Norden, skriver Foreningen NORDENs formand, Lars Barfoed i Avisen Danmark.

Sats på Norden!
Af Lars Barfoed, formand for Foreningen NORDEN

Danmark har fået en ny regering, der på flere områder lægger op til at udvikle nye strategier. I en tid med mange store og nye udfordringer for vores samfund – men også nye muligheder, er det også helt nødvendigt at tænke nyt.

Og vi skal i en lang række sammenhænge tænke det internationale samarbejde ind i de nye strategier. Uanset om vi taler om klimakrisen, pres på biodiversiteten, sikkerhedspolitiske trusler, mangel på ressourcer på arbejdsmarkedet, eller risiko for svigtende energiforsyning, så er det udfordringer, vi ikke kan løse alene. Samarbejdet med andre ligesindede lande er helt afgørende. Her rummer det nordiske samarbejde et stort potentiale.

Naturligvis er det oplagt, at mange opgaver skal løses i et europæisk format, dvs. først og fremmest i EU samt i NATO i samarbejde med USA. Det skal prioriteres højt. Men omvendt må vi også erkende, at beslutningskraften i EU ikke altid er til stede til at løse problemerne i nødvendigt omfang. Samtidig står det mere og mere klart, at USA forventer, at de europæiske lande i stigende omfang selv kan håndtere de sikkerhedspolitiske udfordringer i Europa.

Derfor er det mere end nogensinde oplagt at styrke samarbejdet i Norden. De nordiske lande har historisk et stærkt fællesskab politisk, økonomisk og kulturelt. Vi har de samme værdier og har derfor let ved at tale os frem til fælles løsninger og politikker. Uden at bringe det i modsætning til andre internationale samarbejder som EU og NATO m.v. bør de nordiske lande i højere grad forpligte sig på et styrket nordisk samarbejde.

Tilsammen udgør Norden den 12. største økonomi i verden. Det giver et godt grundlag for, at vi kan udvikle vores samarbejde på en lang række områder for at blive både den mest integrerede, bæredygtige og konkurrencedygtige region i verden, som det er Nordisk Ministerråds erklærede målsætning. Men det er også en faktor, der rummer et stort potentiale både for eksport og politisk indflydelse i verden, hvis vi forstår at samarbejde om det.

Vi bør styrke den fælles infrastruktur i Norden og skabe endnu bedre muligheder for, at unge kan uddanne sig på kryds og tværs af de nordiske landegrænser. Tilsvarende bør det gøres endnu mere fleksibelt at flytte arbejdsplads i Norden.

I Foreningen NORDEN har vi kritiseret, at den tidligere regerings udenrigspolitiske strategi ikke med ét ord nævnte det nordiske samarbejde. Men nu øjner vi muligheden for, at samarbejdet med de andre nordiske lande får en helt ny og høj prioritet. Det fremgår nemlig af regeringsgrundlaget for den nye regering, at den i lyset af de massive forandringer, der er sket i det globale landskab vil ”lave en ny udenrigspolitisk strategi for, hvordan regeringen ønsker at varetage landets sikkerhedspolitiske, værdipolitiske og økonomiske interesser i verden”. Samtidig nævner regeringen meget direkte i regeringsgrundlaget, at udvidelsen af NATO med Finland og Sverige vil betyde, at Norden og Østersøregionen vil få en ny og særlig betydning i forsvars- og sikkerhedspolitikken. Derfor opfordrer Foreningen NORDEN regeringen til at give det nordiske samarbejde en central plads i en ny udenrigspolitisk strategi.

Der er gode grunde til at satse på Norden ikke bare i udenrigspolitikken; men også når det gælder f.eks. økonomi, energi, klima, uddannelser og infrastruktur. Man burde overveje en ny traktat mellem de nordiske lande, der i endnu højere grad end hidtil forpligter til et tæt samarbejde mellem de nordiske regeringer og parlamenter.


Foreningen NORDEN ønsker alle vore medlemmer og andre nordisk interesserede følgere en rigtig glædelig jul og et godt og lykkebringende nytår.

2022 har budt på flere nye ting i Foreningen NORDEN. Vi tog afsked med den mangeårige generalsekretær Peter Jon Larsen, der efter 37 år i spidsen for foreningen besluttede sig for at gå på pension. 

Jeg blev udnævnt til afløser, og har gennem arbejdet med Foreningen lært mange medlemmer og nye samarbejdspartnere at kende. Vi har efterfølgende gjort vores landskontor yngre. Der er ansat en ung norsk kvinde som projektleder for Nordjobb, en ung islandsk kvinde som ansvarlig for sociale medier, en ung dansk studerende som organisationsassistent samt en kvindelig finsk volontør til at hjælpe med Nordjobb og andre spørgsmål på kontoret. Vi er altså gået fra et rent dansk kontor til et nordisk kontor, hvilket afspejler vores forening og samfundet generelt. 

Jeg glæder mig over udviklingen på landskontoret, og ser frem til 2023 hvor mange spændende nyheder venter. Vi glæder os til samarbejdet i det nye år og ønsker dig og din familie en rigtig glædelig jul og et lykke bringende nytår. 


Med venlig hilsen
Christian Lagoni

Generalsekretær
Foreningen NORDEN


Kære Nordiske venner 

Nu er den nye regering offentliggjort, og vi har fået en ny minister for nordisk samarbejde, Louise Schack Elholm (V). 


Louise har siddet i Folketinget siden 2007, og har en lang række af ordførerskaber bag sig, bla. ordfører på familie-, bolig-, folkeskole-, ligestilling-, kirke- og forbrugersikkerhedsområdet. Hun kommer dermed med stor politisk erfaring fra flere fagområder, som hun kan tage med sig ind i sit nye arbejde som Kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde. 

Louises vej ind i politik er interessant. En bustur med Bertel Haarders hustru fra Ringsted til Sorø blev afgørende for karrierevalget. Hun mente nemlig, at Louise var ramt at den samme politiske ild, som Bertel og derfor burde stille op til Folketinget. I Foreningen NORDEN håber vi, at også Louise bliver ramt af den samme Nordiske ild som Bertel har kæmpet for i mange år - vi vil gøre vores for at tænde den. 
Hendes 15 års erfaring fra Christiansborg skal være med til at sikre, at hun balancerer tre forskellige resort områder som minister, hvilket vi i Foreningen NORDEN er fortrøstningsfulde for skal lykkes. 

Privat er Louise gift med Torsten Schack Pedersen (MF, V) som hun igennem mange år har besøgt de nordiske lande med. Derfor kender hun vores nordiske landes befolkninger ganske godt. I Foreningen NORDEN er vi glade for, at der kommer en minister for det nordiske samarbejde med politisk erfaring, og byder Louise varmt velkommen. 


Med venlig hilsen
Christian Lagoni

Generalsekretær
Foreningen NORDEN i DanmarkKære nordiske venner.Denne uges nyhedsbrev handler om vores finske venner og deres nationaldag den 6. december. For midt i juleforberedelserne i Danmark fejrer Finland at de i 1917 erklærede sig for uafhængige af Rusland. Dette markeres på flere forskellige måder og du kan hjemme fra stuen deltage i fejringen af vores venner mod nord.


En af måderne som befolkningen i Finland selv fejrer sin selvstændighed på, som vi kender det fra Danmark – er at de tænder to lys og sætter dem i vinduet om aftenen. Derefter tænder de fjernsynet og følger selvstændighedsballet fra præsidentens slot.


Foreningen NORDEN er repræsenteret ved ballet ved både den finske formand og generalsekretær, og du kan også følge med i fejringen via dette link, hvor sendingen kan ses på svensk. https://arenan.yle.fi/1-63757535
 
Musik og læsning
Hvis du er mere til lidt god musik kan du finde alt fra Sibelius Finlands hymne til den finske nationalsang Maamme laulu/Vårt land og videre til moderne popmusik – kort sagt, en finsk playliste der passer til den finske nationaldag. Playlisten kan tilgåes via Spotify, du kan her også finde navnene på kunstnere og sange og selv lave din egen playliste i en anden musiktjeneste.
 
Hvis du er mere til litterær fordybelse kan du tilgå Finlands nationalskjald, Johan Ludvig Runebergs samlede digte.
 
Mad
Men ingen fejring uden noget godt og spise. Vores finske venner fremhæver selv deres Kareliske pirogger. Brødrene Price var i 2019 i Finland, hvor de lavede forskellige retter blandt andet piroggerne her.

Med god mad, musik og en fælles TV oplevelse kan vi alle være med til i fællesskab at fejre Finlands nationaldag den 6. december.
 

Med venlig hilsen
Christian Lagoni

Generalsekretær


"I Foreningen NORDEN er vi stolte af at udvikle og drive platformen Norden I Skolen".

Sådan lød det fra Thomas Henriksen, der er kultur- og skolechef i Foreningerne Nordens Forbund, da han på Nationalmuseet i København præsenterede en række nye webbaserede tiltag for Norden i Skolen.

Norden I Skolen er med sine næsten 30.000 registrerede lærere Nordens største univers for undervisning i nabosprog og kultur. Dertil kommer, at hjemmesiden fungerer som en platform, hvor folkeskoleelever møder hinanden på tværs af hele Norden via venskabsklasser, Nordisk Skole, chat og meget mere.

Landsformand Lars Barfoed sagde ved åbningen af det nye website: ”Den nysgerrighed, der vækkes hos de unge gennem veltilrettelagte undervisningsmaterialer og engagerede voksne, øger interessen for mere viden om Norden og for at opleve Norden. Den gode undervisning med nordisk sigte styrker sammenholdet i Norden og lover godt for fremtiden.”

Lars Barfoed anerkendte ved samme lejlighed den store arbejdsindsats Thomas Henriksen og hans medarbejdere har lagt i udviklingen af platformen og han takkede de nye samarbejdspartnere, der gennem de næste år vil være med til at skabe nyt og relevant nordisk indhold for Nordens skoleelever.

De nye målgrupper på platformen glæder skolechef Thomas Henriksen: ”Vejen til nordisk samhørighed i skolen er målrettet fagområderne dansk/norsk/svensk, historie og samfundsfag i grundskolen og gymnasiale uddannelser, men også naturfagslærere vil kunne drage fordel af nye muligheder for nordisk perspektiv i undervisningen.”

Den nye platform er blevet til efter støtte fra A.P. Møller Fonden, der via sine nordiske donationer er med til at løfte nordisk samarbejde og folkeoplysning i Danmark. Et af de nye projekter på platformen er en NORDISK JULEKALENDER, der med sine 24 afsnit i forskellige sprog og små undervisningsopgaver vil løfte den nordiske ”hygge” ind i skolerne.

Hjemmesiden bliver lanceret i uge 48 så hvis du er blevet nysgerrig på at høre opleve findes hjemmesiden her: https://nordeniskolen.org/da/

Du kan dog allerede nu finde julekalenderen og forberede dig til 24 sjove og skæve afsnit via dette link https://beta.nordeniskolen.org/da/julekalender/

Foreningen NORDEN – nyhedsbrev juni 2022

SOMMERNYT FRA FORENINGEN NORDEN RIGTIG GLÆDELIG SOMMER.

JEG HAR FORNØJELSEN AF AT SKRIVE DENNE NYHED, SIDDENDE TIL MIDSOMMER, MED HØJ SOL OG TRÆERNE DER LET BRUSER I VINDEN – EN RIGTIG DANSK (ELLER NORDISK) SOMMER.

Der er sket rigtig meget de sidste par måneder, og jeg vil her forsøge at tage dig igennem lidt af det.

Folkemødet på Bornholm. Der har lige været afholdt Folkemøde på Bornholm og her deltog foreningen i forskellige møder, både formelle og uformelle. Vores landsformand Lars Barfoed deltog i en debat hos Nordisk Ministerråd hvor han debatterede de grænseløse nordiske uddannelsesmuligheder.

Repræsentantskabet sender udtalelse til udenrigsministeren. Foreningen NORDENs repræsentantskabsmøde sendte i maj en udtalelse til vores udenrigsminister og ministeren for nordisk samarbejde, hvor vi opfordrede til at udvide regeringens udenrigspolitiske strategi med et afsnit om Norden.

Udenrigsministeren er vendt tilbage på vores henvendelse og skriver blandt andet: Jeg er - ligesom jer - meget optaget af de markante udviklinger i Europa og Norden, som vi ser i disse måneder.

Han oplyser, at de nordiske og baltiske udenrigsministre løbende koordinere og drøfter aktuelle udenrigs- og sikkerhedspolitiske udfordringer. Regeringen ser desuden en stor værdi i Norden om mange vigtige dagsordener. Her nævner han den fælles vision om at gøre Norden til verdens mest integrerede og bæredygtige region, her arbejdes aktivt med grøn omstilling, kultur og globalt fremme af nordiske dagsordener, bl.a. gennem de nordiske landes ambassader.

Ministeren afslutter med at understrege, at det nordiske samarbejde bygger på et velfungerende civilsamfund, det skubber på den fælles nordiske dagsorden.

Vores fælles projekter i Norden. Nordjobb går sommeren i møde, hvor mange unge mennesker rejser til arbejde i forskellige dele af Norden og har sendt en hilsen til medlemmerne af Foreningen NORDEN. Se nedenfor.

Overskriften for Norden i Skolen er Udvikling! A.P. Møller fonden bevilligede et beløb til udvikling af vores skolesite, som over de næste år bliver tilført nyt materiale, nyt udseende, nye samarbejder og meget mere, der skal være med til at gøre det mere interessant for undervisere i skolen at arbejde med Norden i skolen.

Dette glæder mig meget, og jeg glæder mig til at følge med i udviklingen af vores fælles skoleprojekt.

Åland´s 100-års jubilæum. Lederen af Foreningerne Nordens Forbund Henrik Wilen har skrevet en blog om Åland og deres 100-års jubilæum.

Ferie på landskontoret. Jeg vil desuden gøre opmærksom på, at landskontoret er ferielukket fra d. 8. juli og til d.1 august.

Rigtig god sommer.

Med venlig hilsen Christian Lagoni, Generalsekretær

Foreningen NORDEN – nyhedsbrev maj 2022

Repræsentantskabsmøde, Nordjobb-ambassadør-uddannelse og meget mere

Kære medlem

Vi oplever i øjeblikket hvordan det nordiske samarbejde er på dagsordenen mange steder. Sverige og Finland har bl.a. søgt om optagelse i Nato, hvilket muliggør en helt unik situation for de nordiske lande for et nyt samarbejde om sikkerheds- og forsvarspolitik. I Foreningen NORDEN bidrager vi altid mere samarbejde med vores nordiske naboer.

Vi oplever også, hvordan A.P. Møller Fonden sidste år satte mange spændende nordiske projekter i gang, mange af projekterne taler ind i vores formål, og er nogle vi vil følge tæt. Du kan læse meget mere om nogle af projekterne i næste nummer af Nordiske.

Vi afholdt d 7. maj et vellykket repræsentantskabsmøde i København. Annette Lind bød velkommen med en meget inspirerende politisk tale. Historikeren Rasmus Glenthøj berettede om hans arbejde med bogen "Union eller Undergang".

Rasmus stiller gerne op til foredrag rundt i lokalafdelinger hvis nogen af jer skulle være interesserede.

Repræsentantskabsmødet blev afholdt i Landstingssalen på Christiansborg, hvor deltagerne fik lov at være "Politikker for en dag" med stående buffet foran de mange portrætter af landets tidligere statsministre. Gunner Buck fra Mariagerfjord afdelingen deltog i mødet og udgav efterfølgende "NYT OM NORDEN".

hvor du kan læse meget mere om beslutningerne og oplevelsen.

Mine første 50 dage er gået som ny generalsekretær. Der har været travlt, meget travlt, både med nye og gamle ting. Vi arbejder på højtryk for at ramme nogle af de nye ideer ind som repræsentantskabet vedtog, meget mere om dette kommer i løbet af de næste måneder.

I kan ligeledes glæde jer til at høre mere om nye projekter der er i sin spæde fase. Vi arbejder sammen med de øvrige nationale foreninger sammen om spændende projekter for unge bl.a. et bæredygtighedskursus rettet mod nordjobbere i arbejde.

I sommeren 2022 sætter vi et ambassadør-projekt i gang som du kan læse meget mere om herunder. Ambitiøs Nordjobb-ambassadør-uddannelse har fået startskuddet!

Nordjobb og Nordisk Ministerråd har søsat en ny Nordjobb-ambassadør-uddannelse, som skal uddanne forhenværende Nordjobbere til at formidle deres erfaringer til andre unge. Uddannelsen er skabt med baggrund i visionen om, at Norden skal være verdens mest integrerede region i 2030 og projektet skal styrke områder som mobilitet, kulturel og sproglig udveksling i de nordiske lande.

Drømmen om nordisk fællesskab indenfor NATO og EU. Annette Lind (MF, S) erklærede sig som åbenlys nordist, da hun åbnede Foreningen Nordens repræsentantskabsmøde på Christiansborg i maj.

Og troen på, at nordisk samarbejde nytter, gik da også som en rød tråd gennem hendes i øvrigt globalt orienterede tale. Samspillet mellem Norden og den øvrige verden prægede en stor del af hendes tale til de næsten 100 repræsentanter for Foreningen Nordens lokalafdelinger og samarbejdende organisationer, som udgjorde repræsentantskabsmødet.

Nordisk uddannelsesministre styrker mobiliteten på uddannelsesområdet. I Foreningen NORDEN er vi glade for, at de nordiske ministre på området tager ansvar for, at vores studerende kan flytte deres uddannelser til et andet nordisk land. Deres 2030 vision påpeger netop at mobiliteten i Norden skal fremmes, og de studerende er et godt sted at starte.

Vi i Foreningen NORDEN bidrager selv via vores projekter Nordjobb og Norden i Skolen.

Nyt fra Generalsekretær fra FNF Henrik Wilen: Henrik Wilen har udgivet sin nyeste blog _Norden runt på 80 rader_ som du kan læse her:

NRK åbner for adgang til Foreningen NORDENs 100 års fejring i Norge. Lidt nordisk kultur da Foreningen NORDEN fejrede 100-års jubilæum i denne forestilling med blandt andre Elisabeth Andreassen, Solveig Kringlebotn, Robert Stoltenberg og Lise Fjeldstad.

Foreningen NORDEN, Christian Lagoni, generalsekretær

Del siden